Hvad er sodablæsning og hvordan virker det?

Sodablæsning er en innovativ og alternativ rensemetode hvor soda (natriumbikarbonat) via trykluft blæses på den overflade du vil have rengjort.

Når sodaen kommer i kontakt med den beskidte overflade springer sodapartiklerne i en form for blid eksplosion. Den energi der frigives ved eksplosionen fjerner så det beskidte område uden den gør skade på overfladen.

Historien om sodablæsning

Sodablæsning er ikke nogen ny opfindelse. I begyndelsen af 70’erne besluttede man at Frihedsgudinden, den godt 100 meter høje statue som står i New York, skulle gennemgå en større renovering. Så man begyndte at lede efter mulige rensningsmetoder.

Rensningsmetoden skulle kunne rengøre koberen uden at ødelægge statuen og derfor var sandblæsning ikke en mulighed. Derudover skulle der tages hensyn til miljøet omkring – som du nok ved står statuen faktisk ude i vandet i havnen i New York.  Dette gjorde at giftige kemikalier var udelukket.

Da der ikke fandtes nogle velegnet traditionelle rengørings, forsøgte amerikanske ingeniører at finde frem til en ny. Og det var altså her man fandt frem til denne metode. I midt 80’erne begyndte man så selve rengøringen som var en stor succes.

Sidenhen er sodablæseren blevet forenklet og masseproduceret. Den danske trykluftsvirksomhed JWL har udviklet deres egen sodablæser som sælges via danske forhandlere her i blandt Viskerbladet.dk.

Fordelene

Netop det at sodablæsning ikke ødelægger materialet, er det som gør den til en så interessant rensningsmetode. Selvom der er tale om en form for eksplosion når sodapartiklerne rammer så det beskidte område, så efterlades det underliggende materiale intakt.

Faktisk er metoden så skånsom at du kan fjerne tryksværten fra en papkasse, uden pakkassen tager skade.

Andre tilsvarende rensningsmetoder kan være miljøskadende på grund af giftige kemikalier men sodablæsning skader ikke miljøet.

Hvor kan det bruges

Sodablæsning kan bruges på alle former for overflader hvor der skal fjernes lak, maling, overfladerust eller organisk snavs eller misfarvninger som opstår på grund af vind og vejr.  Man skal dog være opmærksom på at sodablæsning hele overfladen ned til grundmaterialet.

Fordi sodablæsning er en så blid form for rensning egner det særdels godt til overflade rensning af biler og motorcykler. Er der en mindre lokal rustskade på bilen, kan man fjerne den med sodablæsning, vel og mærket uden vindueslister og ruder tager nogen som helst skade. Det ville man f.eks. ikke kunne gøre med sandblæsning, som er meget mere destruktiv.

Det er også velegnet til at rense havemøbler både af plastik og træ, samt fjerne maling fra vinduer og beton vægge. Dermed kan sodablæsning også fjerne graffiti.

Sodapulveret kan godt svine og sammen med resterne af malingen, rusten eller hvad man rengøre, lægge sig som et lag omkring arbejdsområdet. Men pulveret er er ikke skadeligt for hverken rengøringsmanden eller miljøet.

Da sodablæsning bruger trykluft sprøjtes pulveret ud med stor kraft. Derfor bør du bære arbejdshandsker når du blæser. Processen kan i øvrigt  også være støjende så et godkendt høreværn anbefales ligeledes.

Hvis du er interesseret i at se hvordan sodablæsning virker så har JWL produceret denne introduktionsvideo:

Som det fremgår af videoen kan du bruge sodablæsning utroligt mange steder både i professionelle og hobbysammenhæng.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *